Stoomlocomotief klasse A4

De stoomlocomotief serie A4 - het prototype:

De London and North Eastern Railway (LNER) stoomlocomotief A4 is een van de meest herkenbare en iconische stoomlocomotieven ooit gebouwd. De A4, ontwikkeld door de legendarische ingenieur Sir Nigel Gresley in de jaren 1930, stond bekend om het vestigen van snelheidsrecords en als een symbool van de bekwaamheid van de Britse spoorwegindustrie. Gresley liet zich voor het gestroomlijnde ontwerp onder andere inspireren door de "Flying Hamburger" dieseltreinstellen van de Deutsche Reichsbahn.

De locomotieven van de serie A4 werden speciaal ontwikkeld voor gebruik in hogesnelheidsverkeer en vertegenwoordigden een opmerkelijke technische prestatie: ze hadden een gestroomlijnde motorkap, die de luchtweerstand verminderde en de prestaties van de locomotief maximaliseerde. Zes grote aandrijfwielen zorgden voor een hoge en constante snelheid op de rails, extra assen verhoogden de stabiliteit. De A4 had een krachtige stoomketel die genoeg stoom produceerde om hoge snelheden te halen. Achter de locomotief werden verschillende tenders met en zonder gang ingezet.

De A4-stoomlocomotieven werden voornamelijk ingezet voor langeafstandsdiensten, waarbij treinen als de "Flying Scotsman" en de "Silver Jubilee" werden getrokken op de routes van Londen naar centraal Engeland en vooral Schotland. Ze stonden bekend om hun comfort en betrouwbaarheid en werden zeer gewaardeerd door passagiers. De A4-locomotieven belichaamden de trots en elegantie van het Britse spoorwegerfgoed.

Helaas betekende de introductie van diesellocomotieven en later elektrische locomotieven het einde van het stoomlocomotieftijdperk. In de jaren zestig werden de A4-locomotieven geleidelijk uitgefaseerd en vervangen door modernere locomotieven. Desalniettemin blijft de stoomlocomotief A4 een opmerkelijk voorbeeld van technische genialiteit en efficiëntie.

De snelste stoomlocomotief ter wereld

Een van de beroemdste A4-locomotieven was de "Mallard". Op 3 juli 1938 brak de Mallard het snelheidsrecord van de stoomlocomotief door een topsnelheid van 202,8 km/u te bereiken. Dit record staat nog steeds en toont de uitzonderlijke prestaties van de A4.

Er zijn nog zes A4-stoomlocomotieven over, waaronder de Mallard, die is verplaatst naar het National Railway Museum in York, Engeland. Het dient als een gedenkteken voor de gouden eeuw van stoomlocomotieven en een herinnering aan het pionierswerk van Sir Nigel Gresley en zijn team. Bij geselecteerde evenementen, meest recentelijk de Great Gathering van alle overgebleven A4's in York in 2013, worden enkele van de bestaande locomotieven nog steeds in gebruik genomen.

De stoomlocomotief LNER A4 zal altijd een speciale plaats innemen in de geschiedenis van de spoorwegen. Haar elegantie, snelheid en technische verfijning hebben haar tot een legendarisch symbool van de Britse spoorwegen gemaakt.

Hornby
Artikelnr.: Hornby-R30264
voormalige Vrijblijvende adviesprijs 2): 366,38 U spaart zo:: 46%168,54
329,74 1)
197,84
Hornby
(tot 25.05.2024)
-40%
incl. Btwen excl. verzendkosten
momenteel niet leverbaar