Modellbahn Union Railbus VT95 voorserie H0

VT95 pre-serie - het origineel

De sneltrambussen VT 95, een fascinerend idee, werden in 1949 ontwikkeld door de Waggonfabrik Uerdingen en Büssing voor Deutsche Bahn. De railbussen werden ingezet op zijlijnen als kostenbesparend alternatief. In 1950 werden de eerste tien VT 95 en vijf zijspannen in gebruik genomen. De railbussen hadden een korte wielbasis om complexe chassisontwerpen te vermijden. Ze werden later omgebouwd tot Scharfenberg-koppelingen. De VT 95 werden ingezet in Zuid-Beieren en Noord-Duitsland, maar ook in Luxemburg werden exemplaren geleverd.

Het lot van prototypes - verdrongen door de serie

Het assortiment had echter een relatief korte levensduur en de meeste voertuigen werden in de jaren zestig buiten gebruik gesteld. Een VT 95 werd omgebouwd tot een Indusi-testvoertuig en is nu de enige Duitse overlevende van de pre-serie voertuigen in Gerolstein die wacht op een mogelijke renovatie. Een ander voertuig staat in Luxemburg bij de museumspoorweg in Fond-de-Gras.

De VT 95 railbussen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het spoorvervoer en worden gezien als baanbrekend voor economisch gebruik op zijlijnen.

De Uerdingen VT95 pre-serie railbus van Modellbahn Union in H0

Het model is uitgerust met een motor, vliegwiel en 18-pins Next18 digitale interface. Lichtwisselingen, cabineverlichting, interieurverlichting met buffercondensator en interieurdesign zorgen voor een goede modelervaring. Verschillende verlichtingsfuncties kunnen analoog via DIP-schakelaars of digitaal worden geschakeld. Er worden diverse haken, koppelstangen en dummykoppelingen meegeleverd om de voertuigen aan zijspannen of goederenwagons te koppelen.

De DC-versie is al beschikbaar. de 3-draads AC variant en het zijspan volgen later.

Voor het eerst met het juiste geluid

We gebruiken een Zimo-decoder voor de geluidsversie voor digitalisering af fabriek. De geluidsversie wordt geleverd met geluid dat exclusief voor ons is gemaakt en extra geluiden. U selecteert de fabrieksuitrusting met geluid door op de vinkjes voor "digitaal" en "met geluid" boven het winkelwagenveld voor het artikel te klikken.